Mote & Skjønnhet

Mote gjennom et århundre! Se hvordan trender har forandret seg.

Jeg er veldig glad i mote, og da særlig stiler som har markert seg over tid. Det er så mange antrekk man ser og øyeblikkelig forbinder man den stilen med det tiåret. Geometriske mønstre og vide bukesben fra 70-tallet. Eller leggins og stort, høyt hår med masse volum og hårspray fra 80-tallet. Tenkte det ville være gøy å se på forskjellige stiler og trender som har betydd noe for mote. Hvordan startet det hele, og hva har det betydd for verden?

For over 100 år siden var dette på mote! 

Den edwardianske perioden var ganske annerledes enn 2020, på alle området inkludert mote. Kvinner skulle gå med korsetter, såkalte “helse”-korsetter. Når man ser på bilder fra den tiden, og silhuettene kvinnene fikk av korsettene er det tydelig å se at det er ingenting sunt eller helsemessig med dem. Meningen bak korsettene var selvsagt å gi kvinner minst mulig midje, til tross for all smerte disse korsettene må ha skapt. Samtidig på denne tiden kom det også flere alternativer for kvinner. Lange skjørt og ullgensere ble mer og mer normalt. 

Korsett var mote

1940 til 1960 – mote for kvinner ble revolusjonert. 

Motebildet endret seg drastisk fra 1900 til 1940, flapper stilen fra 20-tallet ga mange kvinner en frihet de bare kunne ha drømt om tiår tidligere. Den friheten skulle bli enda større med nyheten som ble introdusert i 1940. Bikinien. Har lest tidligere at en av grunnen for bikiniens popularitet i USA var mangel på tøystoff etter krigen. Det tok flere tiår før de fleste følte seg komfortable med den nye moten, og var nok ikke det vanligste å se på stranden. Takk til kvinnene fra 40-tallet som gjorde det normalt at jeg kunne pakke med meg en bikini på ferie! 

20 år senere, og med 60-tallet kom også miniskjørtet! Supermodellen Twiggy gjorde miniskjørtet enda mer moderne. 60-tallet representerer også kvinners kamp for likestilling, ønske om å vise frem sin femininitet og frihet. Miniskjørtet ble for mange et symbol på dette. 

Et helt århundre med mote

1970 til 1990 – konstant forandring. 

Høye heler, vide bukseben og geometriske mønstre var moten som dominerte 70-tallet. Disco og John Travolta fra Saturday Night Fever skapte motebildet. Andre gikk en annen vei og valgte en mer punkete stil med opprevet band t-skjorter og sikkerhetsnåler som dekorasjon. 

Da 80-tallet kom tok det med seg en stil mange enten elsker eller hater – leggings! Aerobics tok over treningssentre over hele verden, og treningsklær ble en allmenn mote. Spandex var like mye verdt som gull, og helst skulle man ha på leggvarmere sammen med leggings. En annen trend som er synonymt med 80-tallet er skulderputer. Skuldrene skulle være store og brede. 

Dette tok en skarp vending da 90-tallet kom. 90-tallet viste frem en mer minimalistisk mote, i forhold til de store kontrastene fra 70 og 80-tallet. Skjøre farger kom tilbake til motebilde. Buksene skulle være lave, og da mener jeg skikkelig lave, og toppene sluttet før navlen. Dongri var på moten som aldri før. Skulle du se ekstra fin ut, tok man på seg en choker (dessverre, for mange, er dette smykket moderne igjen!). 

 

Nå ser vi så mange stiler kommer tilbake på moten igjen. Mye har skjedd med mote på 100 år. Heldigvis har vi en valgfrihet nå som vi ikke hadde tidligere.