Agatha Christie min favoritt krimforfatter
Kjærlighet

Agatha Christie – min favoritt krimforfatter gjennom tidene.

Jeg har alltid vært glad i å lese og fra en ung alder falt jeg spesielt for krimbøker. Opp gjennom årene har jeg lese utallige mange krimbøker fra forskjellige kjente krimforfattere, men det finnes kun ei krimdronning – og det er Agatha Christie. Ikke bare skrev hun 80 krimbøker og er den mest solgte skjønnlitterær forfatteren som fins, men hun skapte to unike universer. Universene jeg snakker om er selvsagt der mesterhjernene Hercule Poirot og Miss Marple løser all slags mord og mysterier. 

Hercule Poirot vil alltid være min favoritt detektiv

Den mest berømte belgiske dektektien i verden. Uten tvil. Kjent for sin bart og skarpe hjerne. Poirot bruker sine “små grå” for å løse alle mordsaker han møter på. Agatha Christie skrev 22 krimbøker med Poirot som detektiv. Min favoritt Poirot og Agatha Christie krimbok er “Solen var vitne”, eller “Evil under the sun” som originaltittel. Jeg har lest denne mange ganger opp gjennom årene og filmen er sett minst like ofte. Det er ingenting som er så stilig og originalt enn Poirot og hans mannerismer og væremåte, er umulig å ikke elske denne karakteren. Har jo nevnt før at jeg elsker å lese krim når jeg reiser, og disse bøkene har blitt med meg mange steder rundt om i verden. 

Løs mysterier med Agatha Christie

Agatha Christie skapte karakteren Miss Marble 

Jeg skal innrømme at min favorittkarakter fra Agatha Christie sitt univers vil alltid være Hercule Poirot, men jeg elsker Miss Marble nesten like mye. Hun er en amatøretterforsker som ikke kan sammenlignes med andre. Jane Marple er en søt eldre dame som liker å lese krimbøker mens hun sitter i hagen sin i St.Mary Mead. Urovekkende ofte skjer det mystiske ting rundt henne og lik dukker opp både her og der. Hun bruker sin kunnskap om mennesker sin natur for å finne morderen og redde dagen, samtidig som hun strikker i vei på en genser. 

Agatha Christie har gode bøker

Elsker du krim, men er ikke en lesehest?

Da kan det være greit å vite at det finnes filmatisering av alle hennes kjente mysterier. Jeg vil vel egentlig tro at det er noe alle vet. Hver påske blir det som oftest sendt flere Agatha Christie filmer på TV. Det jeg liker best når jeg ser filmene er å prøve å finne morderen selv, før Miss Marple eller Hercule Poirot avslutter saken. Er alltid flere spesielle karakterer i hver film. Detektiven skal så eliminere de mistenkte før det kun er morderen som sitter igjen. Særlig hvis man ser en film med andre er det gøy å prøve å være den “smarte” i rommet og finne morderen før alle andre.

Flere skuespillere har spilt disse to smarte detektivene opp gjennom årene. Personlig syns jeg ingen kan slå David Suchet og Julia McKenzie i rollene. For meg er det rart å se en annen person spille samme karakterer, det går bare ikke. Tror det er slik med noe du har vokst opp med, da skal ting være det samme som alltid. Personlig er dette like mye kosefilmer som en Disney film er, selv om det er en krimfilm.